O nama

Povijest

Športsko ribolovno društvo “Smuđ” Goričan

Organizirano djelovanje ribiča iz Goričana počelo je daleke 1970. godine u Hodošanu, u tamošnjem društvu. Najaktivniji tadašnji članovi Žajdela Stjepan i Golenja Franjo pokrenuli su inicijativu za osnivanje ribolovnog društva u Goričanu. Osnivačka skupština održana je 01.02.1976. godine, na kojoj je donesen i usvojen Statut društva sa organima upravljanja. Dana 03.02.1976. podnesen je zahtjev SJS općine Čakovec za upis u registar udruženja građana. SJS Čakovec izdaje rješenje o upisu društva u registar udruženja građana pod rednim brojem 223, dana 11.02.1976. godine, te je društvo moglo početi sa radom.

Svi predsjednici ŠRD “Smuđ” Goričan

Žajdela Stjepan, Golenja Ivan, Dominik Josip, Čavlek Leonard, Tisaj Dragomir, Baranašić Mijo, Ribarić Nikola, Čavlek Drago, Pongrac Ivan, Žajdela Ivan, Vuk Ivan, Marđetko Zlatko ( v.d. ), Švenda Josip, Gudlin Vladimir…

Natjecanja

Svake godine bila su organizirana dvoja natjecanja u lovu ribe udicom na plovak. Jedno natjecanje je bilo za sve kategorije, a drugo po sistemu KUP-a. Do 1992. godine na natjecanja izvan našeg društva pravo su sticali osvajači prva tri mjesta po kategorijama. Te godine se osniva Međimurska liga, pa se tako i u našem društvu prišlo osnivanju natjecateljske ekipe od 10 članova. Za kapetana ekipe određen je Katanec Josip, a članovi su još bili: Lukovnjak Leonard, Ribić Leonard, Gudlin Ivica, Mutak Marijan, Žajdela Ivan, Ribarić Nikola, Gudlin Leonard ( Matolekov ) , Mikloška Andrija i Vargek Vinko.

Radne akcije

Radne akcije u svrhu uređenja okoliša u pravilu su prethodile svim natjecanjima. Kako se članstvo iz godine u godinu povečavalo, ukazala se potreba za preuređenjem i proširivanjem našeg Ribičkog doma. 1992. godine krenulo se u preuređenje unutrašnjosti Ribičkog doma. 1993. godine napravljena je sanacija krovišta i izvršena priprema za izgradnju terase koja je završena iduće godine.

Povodom natjecanja u svim kategorijama 01.05.1994. upriličili smo otvorenje novouređenog doma i nadstrešnice. 1997. godine započeli smo sa dogradnjom Ribičkog doma. Slijedeće godine produljili smo nadstrešnicu, zatvorio se sjeverni dio nadstrešnice, izgradili smo dva sanitarna čvora, kuglanu na otvorenom.

Po ukazanoj potrebi radne akcije su se održavale i na uređenju okoliša Trnavske grabe, Malog i Velikog ušća.

Svake se godine velika većina Godišnjeg plana uspjela odraditi, pa smo tako prošle godine između ostalog „pustili“ u rad klasičnu kuglanu, na radost mnogih ribiča i žitelja Goričana.

Druženja

Nekad su druženja u našem društvu bila „rezervirana“ za sjednice Upravnih odbora, godišnjih skupština i natjecanja. Od 22.08.1993. godine održavanjem KUP-a „Smuđ-a“ , nedjeljna su druženja postala redovita. Tako nedjeljom tu ima ribolovaca, a u slučaju da riba ne grize tu je kuglana, bela, pikado…Od 1995. godine domaćini smo svake godine našoj Osnovnoj školi prilikom održavanja jesenskog i proljetnog krosa. Isto tako domaćini smo Općini prilikom Dana planeta Zemlje – akciji čišćenja okoliša.